Geen producten in winkelwagen Shop nu
Je hebt nog geen items in je offerte aanvraag formulier Shop nu

Voordeel van winterbanden

voordeel-van-winterbanden

Wat is het voordeel van winterbanden?

De winter is een uitdagend seizoen om te rijden. Sneeuw, ijs, regen en modder kunnen het wegdek glad en gevaarlijk maken. Maar wist je dat je ook je auto kunt voorbereiden op de winter door te kiezen voor winterbanden? Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om meer grip te bieden op nat en glad wegdek. Om dit te bereiken, zijn de banden gemaakt van een zachter rubber dan de zomerbanden en beschikken ze over een duidelijker profiel. Dit zorgt ervoor dat de banden beter aan het wegdek kleven. Je ziet het nut van winterbanden ook als je op wegdek rijdt dat door de winterse omstandigheden minder grip biedt. Al bij temperaturen onder de zeven graden zul je zien dat de winterbanden beter werken dan hun zomerse equivalent.

Het voordeel van winterbanden.

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn banden die speciaal ontworpen zijn om te presteren bij temperaturen onder de zeven graden Celsius. Het belangrijkste doel van winterbanden is zorgen voor meer grip op nat en glad wegdek. Dit zorgt voor meer veiligheid, stabiliteit en controle. Winterbanden hebben een andere samenstelling en een ander profielontwerp dan zomerbanden. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling, die zich beter aanpast aan het wegdek. Dit zorgt voor meer wrijving en dus meer grip. Winterbanden hebben ook een specifiek profielontwerp, dat bestaat uit diepe groeven en veel lamellen. Deze groeven en lamellen zorgen voor een betere afvoer van water, sneeuw en ijs, waardoor de kans op slippen en aquaplaning vermindert. Ook zorgen de lamellen voor meer grip op sneeuw en ijs, doordat ze kleine sneeuwvlokjes vasthouden en zo een soort sneeuw-op-sneeuw-effect creëren.

Winterbanden werken het beste bij temperaturen onder de zeven graden Celsius. Dit komt doordat de zachtere rubbersamenstelling van de winterbanden beter geschikt is voor lage temperaturen dan de hardere rubbersamenstelling van de zomerbanden. Bij lage temperaturen worden de zomerbanden namelijk stugger en verliezen ze hun elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat ze minder goed kunnen vervormen naar het wegdek, waardoor ze minder grip hebben. Winterbanden daarentegen blijven soepel en flexibel bij lage temperaturen, waardoor ze beter kunnen vervormen naar het wegdek, waardoor ze meer grip hebben. Dit verschil in grip is vooral merkbaar op nat en glad wegdek, zoals sneeuw, ijs, regen en modder. Winterbanden hebben dan veel meer grip dan zomerbanden, waardoor ze beter kunnen remmen, optrekken, sturen en bochten nemen.

Winterbanden kopen bij BOL Profielcentrum.

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

Bij temperaturen onder de zeven graden Celsius staan winterbanden garant voor de beste prestaties. We zetten de voordelen van winterbanden even voor je op een rij:

  • Verbeterde grip. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een specifiek profielontwerp, die zorgen voor meer grip op nat en glad wegdek. Dit is vooral belangrijk bij het rijden op sneeuw, ijs, regen en modder, waar de kans op slippen en aquaplaning groot is. Met winterbanden ben je zekerder van je zaak en kun je beter omgaan met onverwachte situaties. Dit komt ook enorm van pas als je op wintersport gaat en een berg op moet rijden.

  • Kortere remweg. Winterbanden hebben een betere grip, waardoor ze sneller kunnen afremmen. Dit zorgt voor een kortere remweg, in sommige gevallen zelfs de helft korter dan bij zomerbanden. Dit is vooral belangrijk voor de veiligheid, want een kortere remweg kan het verschil maken tussen een botsing of een ontwijking. Met winterbanden kun je dus sneller reageren op noodsituaties en ongelukken voorkomen.

  • Verbeterd contact met het wegdek. Winterbanden hebben een beter contact met het wegdek, waardoor ze meer stabiliteit, controle en comfort bieden. Dit is vooral belangrijk voor de rij-eigenschappen, want een beter contact met het wegdek zorgt voor een betere wegligging, een soepeler rijgedrag en een nauwkeuriger stuurgedrag. Met winterbanden kun je dus genieten van een betere rijervaring en een hoger rijplezier.

Kostenbesparing en langere levensduur.

Naast de voordelen voor de prestaties, de veiligheid en het comfort, hebben winterbanden ook voordelen voor de kosten en de levensduur. Winterbanden kunnen je namelijk geld besparen op verschillende manieren:

  • Verminderde kans op autoschade en no-claim verlies. Winterbanden verkleinen de kans op slippen, aquaplaning en botsingen, waardoor je minder risico loopt op autoschade. Dit scheelt je niet alleen reparatiekosten, maar ook premiekosten. Als je namelijk schadevrij rijdt, kun je je no-claim korting behouden of verhogen, waardoor je minder premie betaalt voor je autoverzekering.

  • Langere levensduur van zomerbanden. Winterbanden verlengen de levensduur van je zomerbanden, doordat je ze afwisselt. Als je in de winter winterbanden gebruikt, slijten je zomerbanden niet. Dit betekent dat je zomerbanden langer meegaan en dat je ze minder vaak hoeft te vervangen. Dit scheelt je aanschafkosten en montagekosten.

  • Kostenbesparing voor automobilisten. Winterbanden kunnen je ook geld besparen op andere manieren, zoals brandstofbesparing, boetebesparing en belastingbesparing. Winterbanden hebben een lagere rolweerstand dan zomerbanden, waardoor ze minder brandstof verbruiken. Dit scheelt je brandstofkosten en CO2-uitstoot. Winterbanden kunnen je ook boetes besparen, als je naar landen reist waar winterbanden verplicht zijn. Als je daar zonder winterbanden rijdt, kun je een flinke boete krijgen. Winterbanden kunnen je ook belasting besparen, als je gebruik maakt van de winterbandenregeling. Dit is een regeling waarbij je de kosten van de winterbanden kunt aftrekken van je bijtelling, als je een auto van de zaak hebt.

Winterbanden worden ook steeds populairder, doordat steeds meer automobilisten zich bewust worden van de voordelen van winterbanden. Het enige wat je nog moet doen, is de juiste winterbanden kiezen voor jouw auto en rijstijl. Daarvoor kun je je laten helpen door BOL Profielcentrum, de experts op het gebied van autobanden kopen. Bij BOL Profielcentrum vind je een ruim aanbod aan premium merken, scherpe prijzen, snelle levering, professionele montage en persoonlijk advies. Waar wacht je nog op?

Ontdek ons assortiment winterbanden!