Geen producten in winkelwagen Shop nu
Je hebt nog geen items in je offerte aanvraag formulier Shop nu

Voordeel van zomerbanden

voordeel-van-zomerbanden

Wat is het voordeel van zomerbanden?

De zomer is een heerlijk seizoen om te genieten van de zon, de natuur en de weg. Maar wist je dat je ook je auto een plezier kunt doen door te kiezen voor zomerbanden? Zomerbanden, ook wel high performance banden genoemd, presteren geweldig op asfalt dat heet of vochtig is. Ideaal voor de zomermaanden dus, wanneer we te maken krijgen met hogere temperaturen en soms flinke regen- en onweersbuien. In deze blogpost leggen we je uit wat zomerbanden zijn, hoe ze werken en wat de voordelen zijn. Ook geven we je tips om de juiste zomerbanden te kiezen voor jouw auto en rijstijl. Lees snel verder en ontdek hoe je met zomerbanden optimaal kunt genieten van de zomer!

Het voordeel van zomerbanden.

Wat zijn zomerbanden?

Zomerbanden zijn banden die speciaal ontworpen zijn om te presteren bij temperaturen boven de 7 graden Celsius. Het belangrijkste doel van zomerbanden is zorgen voor maximaal contact met het rijoppervlak. Dit zorgt voor meer grip, stabiliteit en controle. Zomerbanden hebben een bijzonder profiel dat duidelijk verschilt van dat van all-season banden of winterbanden. Zomerbanden hebben meestal een laag profiel met smalle en vaak vrij ondiepe radiale groeven. Deze groeven zorgen voor een goede afvoer van water en vuil, waardoor de kans op slippen en hydroplanen vermindert. Ook hebben zomerbanden minder lamellen (kleine inkepingen in het profiel) dan winterbanden. Dit zorgt voor een stijver en steviger loopvlak, wat de stuurprecisie en de remprestaties ten goede komt.

Bij het vervaardigen van zomerbanden wordt een unieke technologie toegepast. De productie bestaat uit vele verschillende stappen, zoals het mengen van de grondstoffen, het vormen van de band, het vulkaniseren van het rubber en het testen van de kwaliteit. Zomerbanden hebben een speciale, zachtere rubbersamenstelling, die lekker aan de weg ‘plakt’. Deze samenstelling bevat meer natuurlijk rubber en minder synthetisch rubber dan winterbanden. Ook bevat het minder silicium, een stof die de band flexibeler maakt bij lage temperaturen. De zachtere rubbersamenstelling zorgt ervoor dat de zomerbanden beter kunnen vervormen naar het wegdek, waardoor ze meer grip hebben. Ook zorgt het ervoor dat de zomerbanden minder snel slijten bij hoge temperaturen, omdat ze minder weerstand ondervinden.

Als je een poosje rondrijdt met zomerbanden, dan zullen ze natuurlijk wat gaan slijten. Dit is normaal en heeft geen negatieve invloed op de prestaties van de banden. Sterker nog, bij zomerbanden kan slijtage zelfs voordelig zijn. Dit komt doordat de groeven van de zomerbanden bij slijtage nog ondieper worden. Je merkt dan dat je, bij het rijden op een droog rijoppervlak, steeds meer grip krijgt. Dit komt doordat er meer rubber in contact komt met het asfalt, waardoor de wrijving toeneemt. Ook blijft het geluidsniveau van zomerbanden vrij laag, zelfs bij slijtage. Dit komt doordat de zomerbanden minder profielblokken hebben, die kunnen zorgen voor trillingen en geluid.

Wat zijn zomerbanden?

Wat zijn de voordelen van zomerbanden?

Het moge duidelijk zijn dat zomerbanden in de zomer zeer geschikt zijn voor de rijder die alles uit zijn wagen wil halen. Bij temperaturen boven de 7 graden Celsius staan zomerbanden garant voor de beste prestaties. We zetten de voordelen van zomerbanden even voor je op een rij:

  • Veel meer grip bij hogere temperaturen. Zomerbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling, die zich beter aanpast aan het wegdek. Dit zorgt voor meer wrijving en dus meer grip. Dit is vooral belangrijk bij het nemen van bochten, het optrekken en het remmen.

  • Verkleinen de kans op slippen en hydroplanen aanzienlijk. Zomerbanden hebben een laag profiel met smalle en ondiepe groeven, die zorgen voor een goede afvoer van water en vuil. Dit voorkomt dat de banden hun grip verliezen door een laagje water of modder tussen het rubber en het asfalt. Dit is vooral belangrijk bij het rijden op natte of gladde wegen.

  • Meer stuurcontrole en precisie. Zomerbanden hebben minder lamellen dan winterbanden, waardoor ze een stijver en steviger loopvlak hebben. Dit zorgt voor een betere overdracht van de stuurbewegingen naar de wielen. Dit is vooral belangrijk bij het rijden op hoge snelheden of het maken van snelle manoeuvres.

  • Meer stabiliteit en rijcomfort. Zomerbanden hebben een laag profiel, waardoor ze minder zijwaartse beweging hebben. Dit zorgt voor een betere wegligging en een soepeler rijgedrag. Dit is vooral belangrijk bij het rijden op oneffen of hobbelige wegen.

  • Economischer (lager brandstofverbruik). Zomerbanden hebben een lagere rolweerstand dan winterbanden, waardoor ze minder energie verbruiken. Dit zorgt voor een lager brandstofverbruik en dus een lagere CO2-uitstoot. Dit is vooral belangrijk voor het milieu en je portemonnee.

  • Motorvermogen wordt optimaal overgebracht op het wegdek. Zomerbanden hebben een betere grip, waardoor ze meer kracht kunnen overbrengen van de motor naar de wielen. Dit zorgt voor een betere acceleratie en een hogere topsnelheid. Dit is vooral belangrijk voor de liefhebbers van sportief rijden.

  • Sneller accelereren en remmen. Zomerbanden hebben een betere grip, waardoor ze sneller kunnen optrekken en afremmen. Dit zorgt voor een kortere remweg en een betere reactietijd. Dit is vooral belangrijk voor de veiligheid en het vermijden van ongelukken.

  • Lager geluidsniveau. Zomerbanden hebben minder profielblokken, waardoor ze minder trillingen en geluid produceren. Dit zorgt voor een stillere en comfortabelere rit. Dit is vooral belangrijk voor het welzijn en het genieten van de muziek.

De beste autobanden kopen voor jouw auto? Dan ben je bij BOL Profielcentrum aan het juiste adres. Bij BOL Profielcentrum vind je een ruim assortiment aan premium merken, zoals Continental, Michelin, Pirelli, Hankook, en Bridgestone. Deze merken staan garant voor kwaliteit, veiligheid en comfort. Bovendien profiteer je bij BOL Profielcentrum van scherpe prijzen, snelle levering en professionele montage. Ook kun je bij BOL Profielcentrum terecht voor advies op maat, bandenopslag en bandenservice.

Ontdek onze zomerbanden nu!